Tips vanuit Lisettes eigen schrijfervaring

Lisette Jonkman schrijft feelgood romans en tijdens Boekgerei wil ze mensen van alles meegeven. “Over humor en ontwikkelingen in het boekenvak, en vooral ook tips vanuit mijn eigen ervaringen. Wat ging goed of juist helemaal verkeerd en waar had ik mazzel mee.”

Mazzel had ze met het winnen van de Chicklit Schrijfwedstrijd 2011. Een jaar later bracht ze haar eerste boek ‘Glazuur’ uit. Dat gebeurt niet veel auteurs. “Ze beginnen vaak als selfpubber of moeten meerdere uitgeverijen aanschrijven voordat ze iemand vinden die hun boek wil uitgeven. Ik bofte: ik studeerde journalistiek en had eerder een boekcontract dan mijn diploma.”

Ze vindt het dan ook een leuke ontwikkeling dat er weer meer schrijfwedstrijden zijn. Dat komt ook door de opkomst van het digitaal uitgeven. Haar eigen boeken zijn ook allemaal als e-book en luisterboek te koop. “De korte verhalen zijn alleen maar op die manier verkrijgbaar.” Ze schreef inmiddels tien boeken en is nu bezig met twee novelles die bij elkaar horen. En dat zijn feelgood romans en geen chicklits. “Dat heeft tegenwoordig een wat negatieve klank.”

Feelgood hoeft niet persé een romantische lijn in het verhaal te hebben en is voor een breder publiek. “Voor mensen van 16 tot 65. Er is zelfs een 78-jarige man die mijn boeken leest. Dat maakt zijn dag wat beter, zei hij.” Lisette is niet in de romantische stijl begonnen. “Voor basisschoolkinderen wordt veel horror geschreven en daar begon ik dan ook mee.” Tot ze de ‘Hoe overleef ik’- serie en ‘Bridget Jones’ Diary’ las.

De inspiratie voor deze prettig leesbare verhalen haalt ze uit gesprekjes, een liedje of een locatie. “Ik woonde vijf jaar op de campus in Enschede, waarvan één jaar in een woongroep met acht huisgenoten. Het was er intens goor, maar zó gezellig. Ik wilde er ooit een boek over schrijven en daaruit ontstond de serie ‘Verkikkerd’.”

Humor is in haar boeken erg belangrijk. “Humor is iets omgrijpbaars en dat vind ik interessant.” Diversiteit zit ook in haar boeken. “Ik vind het belangrijk om het er op een natuurlijke manier in te verwerken, zodat de lezer niet het idee heeft dat ik met een afvinklijstje naast mijn manuscript heb gezeten. Een beste vriendin van Turkse komaf, een zwarte love interest, een biseksuele hoofdpersoon… Sommige lezers hebben dat niet eens door, je ziet het als het je belangstelling heeft.” Daarover vertelt ze allemaal tijdens Boekgerei.

“Wat ik leuk vind is mensen een goed gevoel geven over hun verhaal, hen motiveren het verhaal dat ze in hun hoofd hebben op papier te zetten.” Het wordt hier en daar ook interactief met kleine opdrachtjes en ze neemt wat boeken mee. “Ik heb er gewoon heel veel zin in.”

FOTO: Jeroen Mies