Een spannend verhaal met diepgang
‘De boeken van Anna Woltz zitten altijd vol geheimen. In haar lezing geeft ze een uniek kijkje achter de schermen: hoe schrijf je een spannend verhaal mét diepgang? Hoe doseer je informatie? En hoe verzin je personages die zelf extra spanning toevoegen aan het verhaal?
Anna is al bijna haar hele leven schrijver. “Tot mijn twaalfde was ik een lezer en op een gegeven moment vroeg ik me af waarom andere mensen steeds wat mogen verzinnen. Als ik dat wilde bepalen, moest ik zelf gaan schrijven.”
Elke zomervakantie ging ze schrijven. “Ik begon dan aan een boek maar kreeg het nooit op tijd af.” Op haar zeventiende was haar eerste boek klaar en ging ze op zoek naar een uitgever. “Pas de vierde uitgever wilde mijn boek wel uitgeven en toen ik twintig was lag mijn eerste boek in de winkel.”
Ze vindt het een grote luxe dat ze altijd schrijver is geweest. “Ik hoor van veel mensen die de overstap willen maken maar niet weten of dat een goede keuze is. Ik weet niet beter, ik ben altijd schrijver geweest.” Ze studeerde geschiedenis en vindt het heel erg leuk om voor groepen te staan. “Dat kan ik nu combineren door te vertellen over mijn eigen boeken.”
De werkelijkheid oprekken
Even over haar eerste boek ‘Alles kookt over’. “Ik hield van koken en droomde van mijn eigen restaurant. Dat ging niet maar ik kon er wel over schrijven.” Het is een boek over vijf kinderen die samen een restaurant beginnen en van
alles meemaken. Ze gebruikt dus dingen uit het dagelijks leven maar rekt de werkelijkheid zover mogelijk op. “De hoofdpersonen maken spannender en heftiger dingen mee dan andere kinderen.”
Als voorbeeld noemt ze ‘In 100 uur nacht’. “Hierin vliegt een 14-jarige alleen naar New York. Ze neemt de creditcard van haar vader mee en heeft ook haar research gedaan, want er is officieel toestemming nodig. Ze vulde dus het toestemmingsformulier in en vervalste de handtekening van haar vader.” Het is niet waarschijnlijk dat zoiets gebeurt maar het kan wel. Net als dat de hoofdpersoon in New York in een orkaan terecht komt. “Het kan en het is de orkaan die ik zelf meemaakte dus het is een hele realistische ervaring.”
Tijdens Boekgerei komt Anna nog veel meer vertellen over de manier waarop je een spannend boek schrijft en natuurlijk is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Foto: Carli Hermes