Voor ieder kind een rolmodel

Pim Lammers heeft zeventien boeken op zijn naam staan. “Een dichtbundel, verschillende prentenboeken, boeken voor eerste lezers en in het najaar van 2024 verschijnt mijn eerste jeugdroman.” Het grote thema in al zijn boeken is diversiteit. “Ieder kind moet zich kunnen herkennen in een boek.”
Pim schrijft al vanaf groep 3. “Sinds ik ontdekte dat ik hele werelden kon bedenken en opschrijven ben ik nooit meer gestopt.” Eerst nog met plaatjes maar vanaf groep 4/5 werden het hele verhalen toen ze een schrijfopdracht kregen. “Waar klasgenootjes het met drie alinea’s wel gezien hadden, typte ik een verhaal van zes A4-tjes.”
Schrijven was altijd al wel een droom maar hij had nooit zo door dat je dit misschien wel professioneel zou kunnen doen. “Dus ik koos voor de studie politicologie om de wereld te verbeteren en mooier te maken. In die tijd ontdekte ik het schrijven weer en ook dat je er je beroep van kunt maken.” Dus ging Pim er een tweede studie naast doen, Nederlands.
Pim schrijft over diversiteit. “Een meisje kan ook bij de brandweer of ridder worden. Een voorbeeld hiervan is de boekenreeks ‘Ridder Roa’, een prinses die een ridder wil worden.” Of het boek ‘151 boeken’. “Een meisje van kleur wil zichzelf terug zien in de boeken die ze leest maar ze ziet alleen witte kinderen, dus besluit ze de kinderen in te kleuren. Het is belangrijk dat iemand zichzelf ergens in herkent.”
Tijdens Boekgerei start Pim Lammers met een inkijkje in zijn eigen werk en vertelt waarom hij schrijver is geworden, wat hij daarin belangrijk vindt. “Ik zal de diversiteit benoemen en concrete voorbeelden geven.” Daarna is het tijd voor een schrijfopdracht. “Iedereen kan mee doen, het is niet ingewikkeld.” Hij sluit af met wat schrijftips. “En hoe je verschillende genres kunt schrijven waarmee je ook weer meer en andere lezers kunt bereiken. Want dat is wat ik fijn vind.”
Hij heeft er veel zin in. “Vooral leuk om beginnende schrijvers op weg te helpen en tips te geven.”