Iedereen heeft verhalen.
Zet de eigen fantasie om in iets concreets!

Maren Stoffels heeft al vele titels van boeken voor kinderen, jongeren en jong volwassenen op haar naam staan. Ze is fulltime op pad om door het hele land lezingen en workshops te geven. Voor kinderen van groep 3 tot Pabo-studenten. Op 15 april komt ze naar Boekgerei om daar iets te vertellen over personageontwikkeling en eerste ideeën voor een boek.
Waarom kom je graag naar Boekgerei?
Ik vind het leuk om iedereen te laten zien en ervaren hoe gemakkelijk het is om de eigen fantasie om te zetten in iets concreets. Vooral kinderen en jongeren vinden het leuk om te ontdekken dat ze vaak zelf al heel veel verhalen hebben. De vraag is hoe ze die verhalen op papier kunnen krijgen en daar gebruik ik hele laagdrempelige oefeningen voor.
Het personage is de stem van het verhaal
Je gaat specifiek iets vertellen over het belang van personages, waarom?
Het personage is de stem van het verhaal. Een verhaal verteld door een dader is heel anders dan het verhaal verteld door een slachtoffer. Dat zet gelijk de toon van het verhaal en is iets om goed over na te denken. Als jongeren een verhaal verzinnen denken ze nog niet zo goed na over een personage. Dat is ook moeilijk. Je inleven in een 19-jarige dakloze is lastig als je zelf in een fijn warm huis woont. Vaak zijn er meer personages, wat hebben ze met elkaar gemeen, zijn er genoeg verschillen?
Hoe kun je dan toch een goed personage bedenken?
Ik heb een oefening om heel snel een personage te ontwikkelen. Het gaat hierbij om het mixen van fantasie en werkelijkheid waar je de kracht van het personage kunt uithalen. Om met die werkelijkheid te beginnen. Het is leuk en gemakkelijk als een hoofdpersoon een beetje op jou lijkt, daar kun je jezelf goed in inleven maar het personage wordt sterker als je er iets bij verzint, anders zou het een autobiografie zijn. Daar gaan we concreet mee aan de slag.
Eerst een thema
Je gaat ook in op eerste ideeën voor een verhaal of boek, hoe werkt dat?
Het personage komt heel snel om de hoek kijken maar mijn verhalen beginnen altijd met een thema. Daarbij is het van belang om bij jezelf na te gaan wat voor jou van belang is, wat je deze week is overkomen. Dat is dan het beste thema.
Heb je een concreet voorbeeld?
Toen mijn beste vriendin overleed ben ik gaan schrijven over dat onderwerp, later over de begrafenis, het werd een serie. Iedereen heeft verhalen, het kan iets groots zijn of iets kleins, je moet de knoppen zien te vinden om die verhalen te schrijven. Ik heb veel ideeën. Dit jaar komt De Wisselaar 2 uit voor 9+, een thriller voor de basisschool, volgend jaar een Young Adult Thriller en het liefst zou ik ook nog een roman schrijven maar de tijd is beperkt.
Heb je hier ook een oefening voor?
We gaan zeker ook zelf aan de slag en daar heb ik een mooie oefening voor die uitgaat van muziekfragmenten. Hoe dat precies werkt verklap ik nog niet maar er komen woorden uit. Stel je krijgt de woorden ‘roadtrip’, ‘Scandinavië’ en ‘moordenaar’. Dan gaan we daar een verhaal over schrijven. Dat kan vanuit een persoon in de bus zijn of vanuit de moordenaar.
Tip voor beginnende schrijvers
Wat wil je de deelnemers meegeven?
Natuurlijk is een uur te kort om een heel verhaal te schrijven. Wat ik tijdens Boekgerei wil doen is iedereen inspireren, aanzetten en iets meegeven. Belangrijk is dat je zelf achter je verhaal staat, pas dan kun je anderen overtuigen van je verhaal. Het vraagt ook heel veel oefenen. Ik heb eens gelezen dat je na 10.000 uur een professional bent. Je kunt net als ik al voor je 15e beginnen, maar heb vooral geloof in jezelf en in je verhaal.
(Foto: Chris van Houts)