Het kan iedereen overkomen

Deze kop klinkt al als de titel van een spannend boek. Het gaat over de thema’s in de misdaadromans van René Appel. “Die komen uit het dagelijks leven. Over iets wat ik hoor of lees, of over iemand die ik tegenkom.”

Tijdens Boekgerei vertelt René Appel over hoe hij te werk gaat als hij een spannend boek schrijft. Elk boek heeft iets nodig om de lezer door te laten lezen. Dat is vaak spanning en bij misdaadromans voel je dat nog eens extra. Waar let je op bij het schrijven van een misdaadroman? René Appel vertelt over zijn uitgangspunten en de manier waarop hij spanning opbouwt. Dat verhaal doorspekt hij met voorbeelden van zijn eigen boeken. Dat zijn er veel: 27 misdaadromans, 3 verhalenbundels en 2 spannende jeugdboeken.

René Appel begon zijn carrière met de studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werd uiteindelijk Bijzonder Hoogleraar Nederlands als tweede taal. “Ik was altijd al een lezer en tijdens de studie zijn er ook altijd mensen die schrijfambities hebben. We zagen elkaar in het café en ik leerde die wereld kennen.” Het duurde nog even voordat zijn eerste boek verscheen. “Ik had een fulltime baan in het lesgeven. Ik schreef wel korte verhalen, debuteerde met gedichten en schreef literaire verhalen.”

Het genre leren kennen
In 1976 verscheen een boekenserie van het Zweedse schrijversduo Sjöwall & Wahlöö. “Ze hadden het plan om tien misdaadromans uit te brengen die zich afspeelden in Zweden. Hierin kwamen ook sociaal politiek kwesties aan de orde en dat was in de linkse kringen waarin in verkeerde wel gepast om te lezen, politiek correct.” Hoewel hij behalve een enkele keer Maigret en Simenon, nooit misdaadromans las, stortte René Appel zich op het tiende deel. “Ik vond het niet zo goed en schreef daar een stukje over dat ik naar NRC Handelsblad stuurde. Ze vroegen me om hun recensent te worden voor misdaadliteratuur. Zo leerde ik het genre kennen.”

Op een gegeven moment kwamen de schrijfambities bovendrijven voor boeken in de stijl van Ruth Rendell en Patricia Highsmith. “De psychologische thrillers. Mijn eerste boek ‘Handicap’ verscheen in 1987.” Hoe hij aan dit idee kwam, vertelt René Appel tijdens Boekgerei. Ook vertelt hij daar hoe hij research doet voor zijn boeken. Bijvoorbeeld voor zijn boek ‘De Echtbreker’. “De hoofdpersoon is een dominee. Ik ben niet religieus, dus dan ga ik een paar kerkdiensten bijwonen en zoek via via een dominee om te praten over het dagelijks leven waarbij ik ook altijd op zoek ga naar saillante anekdotes.”

Meer weten over hoe René Appel spannende verhalen schrijft en waar je op moet letten? Kom dan naar Boekgerei voor zijn tips en trucs. “Het verhaal moet goed in elkaar zitten en je moet er iets van kunnen opsteken, want het kan iedereen overkomen.”

Foto: Tessa Posthuma de Boer